Historiikki

M0uhijärven Eläkkeensaajat ry perustettiin 30vuotta sitten. Siitä virisi keskustelua, kun vastaavia yhdistyksiä oli syntynyt lähikuntiin. Sitten tuli tilaisuus, kun Niilo Virtanen tapasi Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtajan Teuvo Ikosen, joka antoi ohjeita miten perustamisasiassa tulisi menetellä.

Niilo Virtanen kutsui sitten koolle yhdistyksen perustavan kokouksen 26.9.1985. Muut läsnä olevat olivat Helena Aaltonen, Yrjö Helin, Aulis Nygård, Hellin Postinen, Esko Siitonen, Aila Salminen, Eero Harolin, Sylvi Harolin ja Viljo Kauppi.

Kokouksessa olivat mukana Seppo Rosenquist EKL:sta, Reino Valkonen Satakunnan piiristä ja Antti Viljanen Sastamalan Eläkkeensaajista.

Valittuun johtokuntaan tulivat: puheenjohtaja Niilo Virtanen, sihteeri Helena Aaltonen, varapj Yrjö Helin, taloudenhoitoja Esko Siitonen ja muina jäseninä Hellin Postinen, Aila Salminen ja Aulis Nygård.

Puheenjohtajat:

Niilo Virtanen 1985-1986

Esko Siitonen 1987-1988

Hellin Postinen 1989-1991

Pentti Villo 1992-2001

Olavi Toivonen 2002-2005

Eila Hakanen 2006-2009

Olavi Toivonen 2010-2013

Pentti Salonen 2014-

Sihteerit:

Helena Aaltonen 1985-1995

Ritva Nikkilä 1996-1997

Veikko Koskinen 1998-2004

Ritva Mikkola 2005-

Taloudenhoitajat:

Esko Siitonen 1985-2000

Martta Heli-Koskinen 2001-2004

Sirkka Maunumäki 2005-2014

Meria Mäkinen 2015-

Yhdistys kuului aluksi EKL:n Satakunnan piiriin, mutta siirtyi 1990 alusta Pohjiois- Hämeen piiriin, jonka nimi nykyisin on Pirkanmaan piiri.

Perustamisvuonna tuli jäseniä 35, mutta jo 10 vuoden kuluttua määrä ylitti 100 ja on nykyisin 156.

Yhdistyksen kokoontumispaikkana oli aluksi Kansallispankin sitten Säästöpankin kerhohuone, sitten seurakuntakodin takkatila ja lopuksi yhteiskoulun ruokasali entisessä seuraintalossa kunnes 1993 kokoontumispaikaksi vakiintui Osuuspankin kokoustila. Siellä kuukausikokoontuminen on edelleen aina kuukauden viimeinen keskiviikko. Lokakuun ja maaliskuun kokoukset ovat virallisia syys- ja kevätkokouksia.

Alkuvuosina oli tärkeä toimintamuoto TSL:n opintokerhot, joissa kokoonnuttiin keskustelun, kirjallisuuden askartelun ja voimistelun merkeissä. Vuosittain tehtiin retkiä mm liiton lomakeskuksiin ja osallistuttiin liiton kesälysteihin ja piirin kesäjuhliin ja kirkkopäiviin.

Yhdistyksellä oli oma laulukerho, joka harjoitteli Risto Riihiojan ja Veikko Koskisen säestyksellä ja esiintyi juhlissa ja usein vuodeosastolla. Vuosina 1999-2000 toimi näytelmäkerho TU-KE-VAT Yrjö Silvennoisen vetämänä ja esiintyi jopa liiton kesäjuhlassa Viialan Metsälinnassa ja vieraili Ruotsissa Tukholman Tumbassa.

2000-luvun alkuvuosina ilmestyi pieni lehti Mouhijärven Elsa pari kertaa vuodessa. Sitä teki yhdistyksen opintokerho ja päätoimittajana oli opintosihteeri Aulis Murto. Lehdessä oli yhdistyksen toimintakertomus ja -suunnitelma sekä myös runoja, lauluja ja pieniä kertomuksia. Siinä oli mainoksia, joilla saatiin kuluja katettua.

Loppuvuodesta 2003 aloitettiin merkittävä uusi perinne, Elsan kamari joka kuukauden toinen keskiviikko. Se kokoontui Oravanpesässä eli seurakunnan nuorisotilassa. Ohjelma oli vapaamuotoista yhdessäoloa. Juotiin kahvit ja usein voimisteltiin. Joskus on ollut esitelmiä, tuote-esittelyjä, runo- tai lauluesityksiä ym. Tärkeänä tavoitteena on muistin huolto. Joulukuussa siellä on hartaustilaisuus. 

Oravanpesässä kokoontuu perjantaisin Kyläparkki, jossa järjestäjinä ovat vuorotellen seurakunta ja eri yhdistykset, Eläkkeensaajat yhtenä vuorollaan. Siellä on usein vanhustyön tai terveydenhuollon asiantuntija vierailemassa. Aktiivisesti olemme osallistuneet myös terveystoimen järjestämiin tilaisuuksiin.

Liikunta on ikääntyneille tärkeätä toimintakyvyn säilyttämiseksi.. Eläkkeensaajat ovat harrastaneet bocciaa alkuvuosista alkaen. Vuodesta 2005 alkaen on ollut varattuna viikottain kuntosalivuoro terveystalon alakerrasta. Muutaman vuoden ajan on lenkkiryhmä kokoontunut tiistaisin ja kävelleyt 4-6km. Sen nimissä on pari kertaa vuodessa tehty isommalla porukalla erityinen luontoretki.

Yhdistyksestä osallistui edustajat liiton Elinvoimaa-koulutukseen ja sen ansiosta on opintopiiri uudelleen aktivoitunut opintosihteeri Terttu Kaasalaisen vetämänä. Sen ohjelmaan on kuulunut paju-, sieni- ja yrttikursseja sekä askartelua. Ryhmä on käynyt Rauhankodissa asukkaita viihdyttämässä. Samoin on vierailtu yksin asuvien jäsenten luona "paas poiketen" hankkeen mukaisesti. 

Viime talvena perustettiin uudelleen lauluryhmä. Miesten aktiivisuuden vähäisyydestä huolestuneet rouvat innostivat perustamaan miesten piirin. Se on kokoontunut 3-4 kertaa vuodessa.

Torikahvilasta on tullut onnistunut hanke. Mouhijärvellä alkoi toritoiminta 20 vuotta sitten apteekin edessä ja siirtyi sitten tien toiselle puolelle Lähivakuutuksen alueelle. Siellä aloitettiin kahvin myynti 2006 ja seuraavana vuonna saatiin pöytä ja penkit sekä telttakatos,, jotka viedään paikalle toripäivinä perjantaisin. Tästä on kehittynyt taloudellisesti merkittävä hanke. Smalla se toimii hyvänä kokoontumispaikkana. Tämän vuoksi yhdistys osallistui torin kunnostushankkeeseen rahallisesti.

Teatterimatkat ovat edelleen tärkeä joukkoa yhdistävä tapahtuma. Olemme osallistuneet piirin järjestämiin matkoihin, mutta tehneet myös omia. Liput on saatu hyvin myytyä ja auto on tullut täyteen. Osanottajat ovat olleet tyytyväisiä. Muista matkoista mainittakoon tältä vuodelta parin päivän matka Virroille Rajaniemeen, Rauman matka ja kesäteatteri Kauhajoella. Pikkujoulua on vietetty joka vuosia ja kesällä juhannuksen jälkeen pidetty kesäjuhla.

Merkittäviä tapahtumia ovat olleet yhdistyksen 10, 15 jA 20 vuotisjuhlat. Ne on vietetty Häijäässä Tanssikrouvissa. Siellä 10v juhlassa piti juhlapuheen EKL:n Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Lauri Koskinen, 15v juhlassa EKL:n puheenjohtaja Pertti Hietala ja 20v juhlassa EKL:n puheenjohtaja Hilkka Häkkilä. 25v juhlaa vietettiin omalla väellä pikkujoulun yhteydessä.

Mouhijärven Eläkkeensaajat on varsin vireä yhdistys. Toimintaa on paljon ja edelleen tulee esiin uusia ideoita. Isoja haasteita saimme, kun Mouhijärven kunta liittyi 2009 perustettuun Sastamalan kaupunkiin. Yhdistys oli mukana jo Mouhijärven kunnan aikana perustamassa vanhusneuvostoa. Nykyisin edustajamme siinä on Olavi Toivonen. Olemme painottaneet terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämistä Sastamalassa ja erityisesti Mouhijärven alueella. Tämä tulee olemaan keskeisenä asiana myös tulevina vuosina.